GELUK

 

Geluk is het beste medicijn dat er is. Als we ons gelukkig voelen, dan hebben we het gevoel dat het leven heerlijk is, dat het leven zin heeft en dat het goed is dat we ooit zijn geboren. Geluk is gezond!

 

We voelen ons gelukkig als we genieten. We zijn gelukkig als we in een fijne of mooie omgeving zijn, als we ergens zijn waar we ons thuis voelen, waar de sfeer goed is, maar we zijn ook gelukkig (= blij, dankbaar en tevreden) als we lekker in ons vel zitten, als de omstandigheden fijn zijn, als we ons geliefd voelen en als we vriendschap hebben gesloten met onszelf.

 

Maar ook dit geluk kan niet zonder voorspoed.

 

Geluk manifesteert zich meestal tijdens momenten en soms tijdens periodes (waarin het ons voor de wind gaat of waarin we ons happy voelen, soms onverklaarbaar).

 

Als we gelukkig zijn, piekeren we niet of nauwelijks en dan maken we ons geen zorgen. Al wat we doen, is genieten.

 

Op vakantie voelen we ons soms heel erg gelukkig (piekervaring!), omdat we kunnen doen waar we zin in hebben, omdat we alles van ons afzetten en omdat we ons in een mooie en/of leuke omgeving bevinden. Alles is ingesteld op genieten. En dat is heel gezond! Immers, stress, tegenzin, piekeren, spanningen en tobben maken ziek(er), zowel geestelijk als lichamelijk!

 

Helaas biedt het leven ook de tegenhangers van geluk. We kunnen helaas niet altijd (even) gelukkig zijn. Soms zijn we ronduit ongelukkig en lijkt ons bestaan meer op overleven dan op leven. Dat is niet leuk, punt uit.

 

Maar we kunnen nou eenmaal niet ons hele leven op vakantie zijn, ons goed voelen en gevrijwaard blijven van ziekten, dilemma's, vervelende verplichtingen, frustraties, pech, ongelukken, rampen, spanningen, stress en problemen.

 

In de natuur zie je dat ook: een kat ligt het ene moment lekker lui gelukkig te wezen in de zon en het andere moment wordt het dier aangevallen, raakt het gefrustreerd door die lekkere muis niet te pakken te krijgen of wordt het aangereden door een auto.

 

Het leven is nou eenmaal een voortdurende manifestatie van geluk en pech, van positief en negatief.

 

Niemand ontkomt aan het negatieve, maar ook niemand blijft altijd helemaal afgesloten van het positieve.

 

Echter, als we worden geconfronteerd met het negatieve, dan moeten we zien te overleven, er het beste van zien te maken, zo aangenaam mogelijk door een onaangename periode zien te komen.

 

Misschien is alleen de hemel - het hiernamaals, als die bestaat - een plek waar we altijd gelukkig en dus ook gezond en geliefd zijn. Laten we het hopen (dat het waar is)! Ik hoop het te kunnen geloven. Ik denk dat het kan bestaan. Profeten hebben het ons beloofd.

 

Dat is toch wat we allemaal uiteindelijk willen: dat het altijd koek en ei is, dat we niet meer hoeven te lijden, dat we ons nooit meer gekweld hoeven te voelen, dat het nooit meer mis kan gaan.

 

Maar hier op aarde moeten we nou eenmaal ook strijden en lijden. Het is helaas niet anders. Groei gaat altijd gepaard met pijn, voordat het resulteert in meer bewustzijn, wijsheid, kennis en geluk. Het is een oneindige cirkel van groeipijn-groei-wijsheid-groeipijn-groei-wijsheid-groeipijn.....

 

WAT KUN JE ZELF DOEN OM DE DAGEN ZO GELUKKIG MOGELIJK DOOR TE KOMEN?

 

Eén positieve gedachte, het tellen van één zegening per dag is voldoende om de hele dag positief geladen te blijven en je de hele dag te richten op wat goed, lekker, fijn, leuk, lachwekkend en mooi is. Je hoeft maar één keer naar de zon te kijken, om de gehele dag te profiteren van de wetenschap dat de zon schijnt.

 

Stel jezelf in op het positieve door de dag te beginnen met één zegeningtel, met één bewuste gedachte van dankbaarheid. Kijk 's morgens in de spiegel met een glimlach!

 

Als we gelukkig zijn, dan zijn we tevreden en dankbaar en blij. Dus dat leert ons, dat we onszelf (een beetje) gelukkig(er) kunnen maken door ons iedere dag minstens eenmaal te richten op wat goed, fijn, mooi, lekker en mooi is in ons leven, zonder altijd onze ogen te sluiten voor de harde werkelijkheid. We moeten/mogen tegelijkertijd ook ons hart luchten en zeggen wat we op onze lever hebben! Je negativiteit uiten, kan een zeer positieve uitwerking hebben! Het maakt ruimte voor blijdschap!

 

Alleen al het besef dat je huis behaaglijk is verwarmd tijdens de winter of alleen al het genieten van die mooie cd of van de mooie lucht, is voldoende om ons met geluk op te laden, om onszelf positief op te laden.

 

Van (altijd maar) zeuren, zaniken, piekeren, tobben, woede, klagen en (zelf)medelijden kunnen we onmogelijk gelukkig worden. Toch hebben we dikwijls een negatieve, passieve of gesloten houding, vooral als het allemaal tegenzit.

 

Als het geluk ons niet komt aanwaaien, worden we ontevreden en chagrijnig. We reageren dan als kinderen die hun zin niet krijgen. We gaan mokken en negatief zitten doen.

 

Als de omstandigheden niet optimaal zijn, worden we zuur en gaan we klagen. Het is echter juist de kunst om het moreel hoog te houden als het allemaal niet zo erg meezit. Om dan nog de sterren in het duister te kunnen zien en bewonderen.

 

Helaas zijn we niet louter geboren om gelukkig te zijn, om gezond te blijven en gevrijwaard te blijven van lijden en pijn. Problemen komen vaak vanzelf op ons af, ook als we dat helemaal niet willen of als we er helemaal geen aandeel in hebben. 

 

Niemand heeft recht op geluk. Niemand kan aanspraak maken op geluk. Niemand!

 

Zonder geluk vaart niemand wel, dat wel. Maar je kan wél zorgen dat je wat vaker simpelweg gelukkig bent, ook als je niet op die droomreis bent, ook als je niet dat droomzeiljacht bevaart, ook als je niet dolverliefd bent, ook als je je niet kiplekker voelt.

 

Ik geef ronduit toe: we voelen ons pas ECHT op en top gelukkig als alles koek en ei is, als we helemaal vrij zijn van zorgen en als helemaal niets ons bedreigt op dat moment. Ook geluk kent gradaties, niveaus, frequenties, volume- en inhoudverschillen.

 

Als we ECHT onbekommerd gelukkig zijn en vrij zijn van pijn en zorgen, dan hebben we een piekervaring en het gevoel dat het leven zalig is.

 

Mensen met een bijna dood-ervaring kunnen dat heerlijke gevoel beleven. Voor hen is de ervaring van volmaakte liefde en onaardse schoonheid het mooiste en meest beloftevolle moment van hun hele leven. Meestal verandert het hun leven, die ervaring. Is het een voorbode van wat mensen te wachten staat na hun dood?

 

Helaas zijn periodes en momenten van PUUR GELUK op aarde zeer spaarzaam. Op vakantie en tijdens feestjes of tijdens het luisteren naar muziek ervaren we het soms en nogmaals: misschien dat het hiernamaals een plek is waar we ALTIJD ONGESTOORD geluk beleven, waar we ONVERSTOORBAAR gelukkig kunnen en mogen zijn.

 

Hier op aarde moeten we hopen dat we soms wat geluk hebben en moeten we tegelijkertijd zelf ons geluk kweken, om zo goed en prettig mogelijk te kunnen (OVER)leven.

 

Alles wat aangenaam, mooi, leuk, lekker en fijn is, kan een mens gelukkig maken, van een lekker bakkie troost tot en met de glimlach van een kind.

 

Als je zulke kleine gelukjes en zegeningen kan waarderen en kan beleven - want geluk is vooral een belevenis, een gevoelservaring! - dan ben je spekkoper. En daar kun je dus deels een eigen bijdrage aan leveren.

 

Beroof jezelf niet van al het kleine geluk! VERZUUR NIET!

 

Zelfs als je ongelukkig bent of als je ziek bent, kun je jezelf (en daarmee de ander) een paar gelukkige momentjes gunnen en geven. Gewoonweg door open te blijven staan en oog te blijven hebben voor alles wat goed, mooi, lekker, leuk en fijn is!

 

Maar... hoe kun je ooit gelukkig worden als je blijft hangen in een situatie en/of bij mensen die je ongelukkig of die je in elk geval NIET GELUKKIG maken?

 

Hoe kun je ooit gelukkig worden als je nooit of onvoldoende tegemoet komt aan je behoefte(n)?

 

Of als je maar blijft doorjakkeren in een moordend tempo, als je nooit eens pas op de plaats maakt, als je niet of nauwelijks stil blijft staan - letterlijk en figuurlijk - bij wat ECHT waardevol en mooi is, als je onvoldoende de tijd neemt om te genieten?!

 

Om gelukkig(er) te kunnen worden, moet je soms keihard handelen, knopen doorhakken, keuzes maken, voor jezelf opkomen, beslissingen nemen, afscheid nemen van mensen, plekken, gewoontes en situaties die je ongelukkig of die je in elk geval NIET GELUKKIG maken.

 

Soms zul je een relatie moeten verbreken, moeten verhuizen naar een andere omgeving, naar de politie moeten stappen en/of met doorzettingsvermogen moeten werken om te bereiken wat je zo graag wil bereiken.

 

We willen allemaal het opperste geluk, de top van het geluk bereiken, en liefst vandaag nog, keisnel. Dat is niet realistisch en dat maakt niet gelukkig! Dat is alleen maar frustrerend!

 

Bedenk dat dit voor bijna niemand is weggelegd. Je bent al op de goede weg als je een beetje meer gelukkig bent dan voorheen. Ook de weg naar de top van het geluk is lang en voor velen onbereikbaar. Echter, als je maar progressie boekt, hoe klein en langzaam ook...

 

Het gaat erom dat je VOORUITGANG boekt, dat je op weg bent en op de goede weg zit! 

 

Ik wens iedereen een leven toe met piekervaringen en met kleine en grote geluksmomentjes en met lange geluksperiodes.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb