IETS BETEKENEN

 

Het is de bedoeling om zin te geven aan en zin te hebben in je eigen leven, maar het is ook prachtig en zelfs noodzakelijk om het verschil te maken in andermans leven. Die twee gaan trouwens samen: als je goed in je vel zit, dan heb je energie en kracht over om er voor een ander te zijn.

 

Prachtig en eervol vind ik het dat mijn moeder zegt dat zij tijdens de behandelingen van en strijd tegen kanker heel veel kracht heeft geput uit mijn strijdlust en veerkracht. Dat ik voor mijn eigen moeder als een inspirerend voorbeeld heb mogen dienen, geeft me een intens gelukkig gevoel. Het geeft betekenis aan mijn leven. Overigens doet zij ook ontzettend veel voor mij en voor al haar andere (klein)kinderen. Ik ken geen onbaatzuchtiger mens.

 

Natuurlijk fleur ik op als mijn vrouw zegt dat ik haar heb geholpen om meer zelfverzekerd in het leven te staan. We helpen elkààr, want zij is een enorme steun en toeverlaat voor mij en zij heeft me geholpen om weer met beide benen op de grond te staan en nuchterder in het leven te staan. Ik was per slot van rekening nogal op de zweverige toer toen ik haar leerde kennen. Ik was niet goed bezig.

 

Het doet me deugd dat ik weet dat mijn schrijfsels best wel wat mensen kracht en ook plezier hebben gegeven en nog steeds geven. Hun positieve respons doet mij weer goed.

 

Er zijn ook journalistieke leermeesters en er zijn therapeuten geweest die me hebben geholpen, die me beter hebben gemaakt in mijn (schrijf)werk en als mens. Soms gaven ze spijkerharde maar opbouwend bedoelde kritiek. De waarheid is soms hard en daarom maken zachte heelmeesters stinkende wonden. Het is goed om elkaar de waarheid te zeggen. En zij leerden van mij. Ook de leermeester is een leerling. Een mens zit altijd in de praktische en geestelijke groei.

 

Dat is de wisselwerking, de uitwisseling tussen mensen. Elkaar helpen en elkaar beter maken, dat is het mooiste dat er is, zeker in een wereld waarin helaas veel concurrentie, egoïsme en vijandschap zijn en waarin sommige gemene, harteloze en slechte mensen je kapot (proberen te) maken en/of zich niets aantrekken van je lot.

 

Dat er dan toch mensen zijn die iets voor jou betekenen en voor wie jij iets kan betekenen... Dat is geluk!

 

John Lennon heeft voor mij veel betekend. Zijn muziek en zijn teksten hebben me heel veel troost, geluk, herkenning en plezier bezorgd. In mijn jeugd heb ik heel veel gehad aan de teksten en muziek van Frank Boeijen. Hij verwoordde en zong wat ik voelde, maar wat ik opkropte.

 

Er is al snel helemaal niks aan als je alleen maar voor jezelf leeft en als je alleen maar je eigen succes en geluk najaagt. Het is heerlijk om anderen te motiveren, te inspireren en te helpen, om anderen te laten groeien en bloeien. Het is zalig om te GEVEN!

 

Het is beslist ook heel erg fijn EN nodig om te ONTVANGEN. Die twee kunnen niet zonder elkaar: het is een kwestie GEVEN en NEMEN. En van DELEN en UITWISSELEN...

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb