ZONDER RESULTAAT

 

Onderweg zijn, daar gaat het om, en vooral: of en hoe je onderweg bent. Het resultaat is van ondergeschikt belang. Het gaat om de som, niet om de uitkomst. Dat wat onder de streep staat, kun je doorstrepen.

 

Op het resultaat heb je vaak nog veel minder invloed dan op het proces dat uiteindelijk tot een positef, negatief of gemengd resultaat zou kunnen leiden.

 

Wat je in alle grote spirituele en religieuze stromingen maar ook met name in de yoga-leer leert, is dat het gaat om het proces, ongeacht het resultaat. Het gaat erom dat je LEERT OMGAAN MET SUCCES EN TEGENSLAGEN, MET ZIEKTE EN GEZONDHEID (bijvoorbeeld door makkelijker te denken: "dan is dat maar zo"), dat je doet waarin je gelooft, dat je op een manier onderweg bent en met mensen die je prettig vindt, waaraan/aan wie je waarde hecht.
Mensen die alleen waarde hechten aan het resultaat, zijn vaak blind of verblind en niet zelden opportunistisch.

 

Je kunt schitterende resultaten boeken via verschrikkelijke, immorele processen. Zo kun je bijvoorbeeld een chemische oorlog voeren tegen een land en als veroveraar/winnaar uit de strijd komen. Je kan heel succesvol een bedrijf leiden door over lijken te gaan, omdat je alleen maar aast op ravenzwarte juichcijfers onder de streep.

 

Ik heb het gevoel dat als er zoiets bestaat als wat wij God noemen, dat die God dan geen acht slaat op het resultaat. God zal kijken naar hoe je bezig bent geweest.
Althans, ikzelf ben de God van mijn eigen leven en innerlijk en ik hecht veel meer belang aan het proces dan aan het resultaat.

 

Een goed resultaat is fijn en geeft even instant-geluk of instant-trots. Maar al snel is dat resultaat niets meer waard, vergeten en alras worden er alweer andere resultaten van je verwacht. Hoe je tot dat resultaat bent gekomen, dat is wat je vormt, wat je ook weer kan gebruiken bij het streven naar een volgend proces en oké dan (omdat jullie allemaal zo resultaatgericht denken), naar een volgend resultaat.

 

Als ik me zojuist niet even letterlijk en figuurlijk had neergelegd bij het moment, bij het niksen, bij het samenvallen met het NU, dan was ik nooit tot dit inzicht gekomen dat de serene rust me influisterde. Inzichten worden meestal vooraf gegaan door een goed proces, een goed besluit, een goede keuze.
En soms is in het putje baden van het NU het beste proces wat je maar kunt beginnen.

 

Niet het doel is het meest waardevol, maar de weg naar het doel. Je kunt je wel een weg banen naar het doel, maar niet van het doel naar de weg. Je leert niet van scoren maar je leert van de voorbereiding, van het trainen, van het bezig zijn.

 

Je moet niet willen winnen in termen van resultaten, je 'moet' (zou beter) leven volgens je filosofie, volgens hogere intenties.

 

Ik wil mijzelf recht in de spiegel kunnen aankijken. Als er een volgend leven zou zijn, dan wil ik in dit leven progressie hebben geboekt, als mens. Ook als er geen volgend leven zou zijn, dan wil ik iedere dag kunnen terugkijken met voldoening over mijn eigen geweten. Daarbij kijk ik niet naar de resultaten, maar naar mijn intenties en doen en laten. Daar heb ik immers meer vat en grip op dan op de resultaten, want omstandigheden en andere mensen begrijpen lang niet altijd waar je mee bezig bent, wat je drijft en ze waarderen het vaak ook niet, al was het maar omdat ze alleen maar naar een resultaat kijken. En vaak willen ze een heel ander resultaat behalen dan jij of heel egocentrisch hun EIGEN resultaat behalen en zullen ze er dus alles aan doen om je in de weg te zitten...

 

Doordat we zo met resultaten bezig zijn, wil iedereen z'n eigen resultaat behalen, voor zichzelf leven en zelf winnen. Het gaat ten koste van de gemeenschapszin, van de broederschap.
Wat is er mooier dan SAMEN onderweg te zijn? En onderweg slaan we misschien hele andere paden in dan we aanvankelijk hadden uitgestippeld, gepland, vermoedden. We improviseren dan en laten ons verrassen door wat er op ons pad komt. Misschien komen er dan veel leukere dingen op ons pad en maken we dan veel mooiere dingen mee dan wanneer we blind en recht op ons doel zouden zijn afgegaan!

 

Ik heb niet gefaald als ik verlies of een slecht resultaat behaal. Ik heb alleen gefaald als ik verlies van mijzelf en als ik slecht bezig ben geweest...

 

www.rdanckaert.wordpress.com

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb